Blar i Import fra CRIStin på forfatter "Aadland, Eli Kristin"
-
Evaluering av gratis skolemåltid på 1. – 4. trinn på en skole i Haugesund
Bjørndal, Bodil; Aadland, Eli Kristin; Wergedahl, Hege; Vågnes, Maria O. B.; Torgersen, Maren; Wernersen, Marie; Vildmyren, Iselin T. (HVL-Rapport; 7/2023, Research report, 2023)Denne prosjektevalueringen har sett på elever, foresatte og ansatte sine erfaringer med en gratis skolematordning ved Austrheim skole i Haugesund kommune. I et toårig pilotprosjekt fikk elever fra 1. til 4. trinn et heldags ... -
Kan kornkrisen redde flere brød?
Alm, Siril; Aadland, Eli Kristin; Almli, Valerie Lengard; Capodistrias, Paula; Grimsby, Gard Sveinung; Nordbø, Torunn Karlsen; Schrøder, Anne Marie; Skallerud, Wenche; Elstad Stensgård, Aina; Wergedahl, Hege; Østergaard, Sofie (Chronicle, 2022)Krig, nedbør og økte priser på olje, kunstgjødsel og papiremballasje fører til kornkrise som gjør at Ola og Kari Nordmann må betale mer for sitt daglige brød i tiden fremover. -
Lean-seafood intake increases urinary iodine concentrations and plasma selenium levels: a randomized controlled trial with crossover design
Øyen, Jannike; Aadland, Eli Kristin; Liaset, Bjørn; Fjære, Even; Dahl, Lisbeth; Madsen, Lise (Peer reviewed; Journal article, 2020)Purpose Iodine deficiency due to insufficient nutritional intake is a public health challenge in several European countries, including Norway. Lean-seafood has a high iodine and arsenic (As) content and is a good source ... -
Lesson signature in food and health education
Aadland, Eli Kristin; Wergedahl, Hege (Peer reviewed; Journal article, 2022)The Food and Health subject is a mandatory subject in primary and lower secondary schools in Norway and has many similarities to the internationally known subject Home Economics. This study aimed to examine how learning ... -
‘A long way to get here and a long way to go': a case study on changing lunch meal practices in a Norwegian kindergarten
Ciren, Baizhen; Aadland, Eli Kristin; Hu, Aihua; Wergedahl, Hege (Peer reviewed; Journal article, 2022)This article presents a case study on changing food practices from traditional cold sandwich meals to hot meals in a Norwegian kindergarten. Data were sourced from interviews, complemented by non-participatory video ... -
Oppfatninger av natur i planverkene for kroppsøving og mat og helse i femårige grunnskolelærerutdanninger
Hallås, Bjørg Oddrun; Aadland, Eli Kristin; Lund, Tom (Journal article; Peer reviewed, 2019)Artikkelen tar utgangspunkt i at bærekraftig utvikling er vedtatt som tverrfaglig tema i norsk skole (grunnopplæringen) og i de femårige grunnskolelærer-utdanningene. Som lærerutdannere og skoleforskere tilknyttet ... -
De praktiske og estetiske fagene i skole og lærerutdanning – historisk konseptualisering
Borgen, Jorunn Spord; Hallås, Bjørg Oddrun; Seland, Eli Heldaas; Aadland, Eli Kristin; Vindenes, Njål (Journal article, 2020)Artikkelen tar utgangspunkt i fagene kroppsøving, kunst- og håndverk, mat og helse og musikk i skole og lærerutdanning. Faggruppen benevnes ofte som praktiske og estetiske fag. Vi undersøker hvordan konseptualisering av ... -
Rammefaktorenes betydning for mat- og helseundervisningen på 1.–4. trinn
Helland, Merete Hagen; Aadland, Eli Kristin; Ask, Anne Merete Selvik; Sandvik, Camilla (Peer reviewed; Journal article, 2021)Mat og helse har kompetansemål etter 4. trinn i norsk grunnskole, men få studier har sett på betydningen av rammefaktorer for undervisningen i mat og helse på barnetrinnet. I denne studien undersøker vi læreres og skolelederes ... -
Rammefaktorenes påvirkning for gjennomføring av skolelunsj i norske skoler
Aadland, Eli Kristin; Bjørkkjær, Tormod (Chapter; Peer reviewed, 2023)Over the course of 1st to 10th grade, every school student will consume nearly 2,000 lunches, and how schools plan this meal can be of great importance to the students. This chapter addresses various factors related to ... -
Suboptimal Iodine Status and Low Iodine Knowledge in Young Norwegian Women
Henjum, Sigrun; Brantsæter, Anne Lise; Kurniasari, Astrid; Dahl, Lisbeth; Aadland, Eli Kristin; Gjengedal, Elin Lovise Folven; Birkeland, Susanne; Aakre, Inger (Journal article; Peer reviewed, 2018)Previous studies have documented mild to moderate iodine deficiency in pregnant and lactating women in Norway. This study focused on non-pregnant young women because their future children may be susceptible to the adverse ... -
The effect of lean-seafood and non-seafood diets on fasting and postprandial serum metabolites and lipid species: Results from a randomized crossover intervention study in healthy adults
Schmedes, Mette; Balderas, Claudia; Aadland, Eli Kristin; Jacques, Hélène; Lavigne, Charles; Graff, Ingvild Eide; Eng, Øyvin Andre Solberg; Holthe, Asle; Mellgren, Gunnar; Young, Jette Feveile; Sundekilde, Ulrik Kræmer; Liaset, Bjørn; Bertram, Hanne Christine (Peer reviewed; Journal article, 2018) -
Tilfeldigheter styrer undervisningspraksis i mat og helse på 1.-4. trinn
Aadland, Eli Kristin; Helland, Merete Hagen; Ask, Anne Merete Selvik; Sandvik, Camilla (Peer reviewed; Journal article, 2023)Artikkelen kartlegger hvordan undervisning i skolefaget mat og helse blir gjennomført på 1.–4. trinn og belyser variasjoner og utfordringer i dagens undervisningspraksis. Datagrunnlaget består av 24 kvalitative intervjuer, ... -
Traces of sustainability in food practices in a Norwegian kindergarten
Ciren, Baizhen; Hu, Aihua; Aadland, Eli Kristin; Wergedahl, Hege (Peer reviewed; Journal article, 2023)Food and meals in early childhood education and care (ECEC) settings play a vital role in health promotion and sustainable development because they constitute a significant part of the children’s total diet and considerably ... -
Young students' perception of the health perspective in the Norwegian school subject Food and Health
Helland, Merete Hagen; Sandvik, Camilla; Ask, Anne Merete Selvik; Aadland, Eli Kristin (Peer reviewed; Journal article, 2023)In Norway, Food and Health (FH) is taught throughout compulsory school. Data acquisition for this study consists of 15 interviews with teachers and 26 focus group interviews (FGI) with 4th grade students (9-10 years), from ...