På utrygg grunn: En kvalitativ studie, inspirert av aksjonsforskning om hvordan miljøterapeuter erfarer å snakke med ungdom som er akuttplassert i beredskapshjem og på institusjon om hva som kan stresse og trigge ungdommen
Abstract
Målet med denne studien var å undersøke hvordan miljøterapeuter erfarte å snakke med ungdom som var akuttplassert i beredskapshjem og på institusjon om hva som kunne stresse og trigge ungdommen.
Et overordnet ønske var å bruke resultatene fra denne studien til å jobbe mer faglig og systematisk med å utforske stress og triggere med ungdom som bor i beredskapshjem og på institusjon.
For å belyse problemstillingen ble studien gjennomført med kvalitativ forskningsdesign, inspirert av aksjonsforskning, handlingsorientert forskningssamarbeid, der jeg var både forsker og deltaker.
Datamaterialet er hentet fra lydopptak av tre møter som ble gjennomført i løpet av perioden prosjektet pågikk. Refleksiv tematisk analyse ble benyttet for å analysere datamaterialet. Studien har et hermeneutisk, fenomenologisk og sosialkonstruksjonistisk vitenskapsteoretisk ståsted.
Hovedfunnene er:
1. Så forklar da! Viser hvordan deltakerne forklarer hindringer i samtalene
2. Så hva gjør vi da? Viser hvilke muligheter og verktøy man har i samtalen
3. Så gi en grunn da! Viser mulige nytteverdi av samtalene
Funnene i studien viser tydelige motsetninger, noe som understreker kompleksiteten i hvordan deltakerne opplevde samtalene med ungdom om stress og triggere, og hvordan disse påvirkes av konteksten. Hovedfunn 1 indikere en viss usikkerhet og utrygghet hos deltakerne og hovedfunn 2 og 3 tyder på økt trygghet og større grad av mestring for deltakerne. Spenningene i funnene er diskutert i lys av relevant teori og forskning.
Description
Master i familieterapi og relasjonelt arbeid. Høgskulen på Vestlandet