Tannskader som følge av endotrakeal intubasjon
Abstract
Bakgrunn: Tannskader ved endotrakeal intubasjon er en vanlig komplikasjon og en hyppig årsak til krav om pasientskadeerstatning. Dette er en uønsket hendelse som kan oppstå under anestesi, og som anestesisykepleier er det en risiko man må forholde seg til. Dårlig tannstatus er ansett som en betydelig risikofaktor for slike skader, og det anbefales derfor grundige vurderinger av pasientens tannhelse før anestesi.
Hensikt: Hensikten med dette prosjektet er å undersøke anestesisykepleieres erfaringer og opplevelser med tannskader som følge av endotrakeal intubasjon. Den overordnede problemstillingen som utforskes er: «Hvilke erfaringer og opplevelser har anestesisykepleiere med tannskader som følge av endotrakeal intubasjon?» Metode: Kvalitativ forskningsmetode er benyttet. Det ble gjennomført individuelle semistrukturerte intervjuer med syv anestesisykepleiere fra to sykehus. Inklusjonskriteriene omfattet anestesisykepleiere som arbeider på operasjonsavdelinger.
Funn: Funnene viser at anestesisykepleiere har erfaring med tannskader ved endotrakeal intubasjon og kjenner til risikofaktorer. Ved økt risiko bør den mest erfarne utføre intubasjonen. Preanestetiske vurderinger og videolaryngoskop anses som nyttige, og en åpenhetskultur er viktig for læring og for å unngå skader. Konklusjon: Tannskader ved endotrakeal intubasjon er godt kjent blant anestesisykepleiere, som har god kjennskap til risikofaktorer. Det er mer fokus på tannskader når det er uerfarne i avdelingen, mens erfarne sjelden diskuterer det. Åpenhetskultur anses som viktig for å lære av hendelser og bidra til økt pasientsikkerhet.
Description
Master i klinisk sykepleie, anestesisykepleie. Høgskulen på Vestlandet