dc.description.abstract | Bakgrunn og formål: Tema for denne studien er iverksetting av velferdsteknologi, sett fra ledere og medarbeideres perspektiv. Tidligere norske undersøkelser har konsentrert seg om kommunale helse- og omsorgsvirksomheter, og vi vet lite om hvilke erfaringer statlige og private virksomheter har gjort seg med å iverksette velferdsteknologi. Formålet med min studie er å bidra til å fylle dette kunnskapshullet ved å opparbeide mer kunnskap om ansattes tanker og erfaringer knyttet til iverksetting av velferdsteknologi i to statlige virksomheter, en privat ideell virksomhet og en kommunal virksomhet. De fire virksomhetene er en fengselsenhet i kriminalomsorgen, en døgninstitusjon for ungdom i Bufetat, en kommunal helse- og omsorgsvirksomhet og en privat ideell helse- og omsorgsvirksomhet. Felles for alle virksomhetene som deltar i studien er at de arbeider med brukere som har ruslidelser eller psykiske lidelser. Problemstillingen som belyses er: Hvordan blir velferdsteknologi valgt og iverksatt i to statlige-, en kommunal- og en privat ideell virksomhet som yter tjenester til brukere med ruslidelser eller psykiske lidelser?
Metode: Studien er kvalitativ, og datainnsamlingsmetoden som er benyttet er semistrukturerte intervju med åtte ledere og medarbeidere fra fire virksomheter som har erfaring med å iverksette velferdsteknologi. Fra hver av virksomhetene deltar én leder og én medarbeider. Intervjumaterialet er tematisk analysert.
Funn og tentative innsikter: Et hovedfunn i studien er at begrepet «velferdsteknologi» brukes for å beskrive et bredt spekter av tekniske løsninger – alt fra enkle mekaniske hjelpemidler til komplekse digitale system og smarte byggetekniske løsninger rommes i denne plastiske og abstrakte betegnelsen. Informantene skiller ikke mellom nye og gamle teknologier, og meningen i begrepet tolkes ut fra konteksten. Begrepet har «magiske» kvaliteter og inngår i en teknologioptimistisk diskurs, og stimulerer forventninger om økt effektivitet, bedre kvalitet og redusert arbeidsbelastning.
Et annet hovedfunn er at ledere og medarbeidere i de fire virksomhetene har forskjellige opplevelser av sitt handlingsrom når velferdsteknologi skal velges og tas i bruk. I de to statlige virksomhetene beskrives velferdsteknologiske prosjekt som vage, men ‘toppstyrte’, og ansatte opplever at de har et begrenset handlingsrom, mens ansatte i den kommunale virksomheten beskriver at vage føringer ‘ovenfra’ gir dem mulighet til lokal tilpasning. Ledere og medarbeidere i den private ideelle virksomheten opplever at de har et stort lokalt handlingsrom og erfarer at de får tilpasset teknologien til sine behov gjennom forhandlinger med leverandører.
Et tredje hovedfunn i studien er at prosessen med å velge velferdsteknologi og å sette den ut i livet preges av kontinuerlig usikkerhet og uklarhet. Usikkerheten og uklarheten håndteres gjennom samarbeid med eksterne aktører i den statlige og i den private ideelle virksomheten, men i den kommunale virksomheten er det lite eksternt og internt samarbeid om iverksetting av velferdsteknologi. Samarbeid med brukerne er fraværende, eller tar passive former, i alle de fire virksomhetene.
Nøkkelord: Iverksetting, velferdsteknologi, teknologioptimisme, handlingsrom, organisatoriske barrierer, opplevd usikkerhet, samarbeid | en_US |