Utenforskap i selvbiografier for barn og unge: En litterær studie av TIX: Den stygge andungen og Bare en venn
Abstract
I denne masteroppgaven har jeg analysert selvbiografiene TIX: Den stygge andungen skrevet av Andreas Haukeland og Olav Brekke Mathisen og Bare en Venn skrevet av Selma Ibrahim. Målet med dette analyseprosjektet er å se hvordan disse to selvbiografiene fremstiller utenforskap.
For å kunne svare på problemstillingen og forskningsspørsmålene i denne oppgaven, har jeg foretatt en litterær analyse av begge bøkene. Jeg har brukt teori om mobbing, utenforskap, sakprosa, biografi og retorikk. Jeg har analysert bøkenes paratekster, fortellerposisjon, tidsløp, multimodalitet og troverdighet i et retorisk perspektiv på bakgrunn av forfatternes offentlige status, men jeg har hele veien hatt et særlig blikk på utenforskap og mobbing. Jeg har analysert ulike utdrag gjennom bøkene som viser ulike måter utenforskap blir fremstilt på.
Resultatet av studien viser mobbing og utenforskap på ulike måter. TIX: Den stygge andungen viser utenforskapet på to ulike sider. På den ene siden hvor han blir ekskludert og mobbet av klassekamerater, og på den andre siden etter han er blitt en stor artist, men likevel føler på en slags ensomhet og utenforskap. I Bare en venn får vi presentert perspektiver på hvordan Selma opplevde å være en mobber, noe hun ikke var klar over at hun selv var, samtidig som hun også har vært et mobbeoffer. Begge bøkene får frem hvor alvorlig det er med mobbing og utenforskap, og Selma selv angrer på sine valg da hun var den som mobbet.
Bøkene har potensiale til å gi elevene god innsikt i utenforskap og mobbing. Det er også verdt å merke seg at bøkene faller inn under sakprosasjangeren, som kan være med på å fremme variasjon i utvalg av bøker i skolen.
Description
Master i grunnskolelærerutdanning 1. - 7. trinn, norsk. Høgskulen på Vestlandet, campus Bergen