En kvalitativ studie om elevenes oppfatning av fysisk aktiv læring i algebra på 7.trinn: Hvordan kan undervisningsmetoden fremme elevens forståelse av variabelbegrepet?
Abstract
Tidligere forskning har vist at fysisk aktivitet kan bidra positivt både på barns helse og læring. Fokus på å øke mengden fysisk aktivitet i skolen, og integrere det i undervisningen har derfor blitt tyngre vektlagt de siste årene. Fysisk aktiv læring er en undervisningsmetode som legger til rette for at elevene aktivt far muligheten til a bruke kroppen i læringssituasjoner. Denne casestudien omhandler det matematiske temaet variabler hvor fysisk aktiv læring er brukt som undervisningsmetode. Målet med studien har vært å undersøke hvordan fysisk aktiv læring i matematikk kan bidra til a fremme elevers forståelse for variabelbegrepet. I løpet av to uker ble det gjennomført to undervisningsopplegg med tre ulike grupper i en syvendeklasse. Alle de tre gruppene gjennomførte begge undervisningsoppleggene. Oppgaven tar for seg elevenes oppfatning av fysisk aktiv læring og hvordan undervisningsmetoden kan fremme deres forståelse for variabelbegrepet. For a fa innsikt i dette, har vi benyttet kvalitativ forskningsmetode i form av observasjon på skole, og intervju med ti av elevene som deltok i studien. For og etter undervisningsoppleggene ble det også gjennomført en for- og etter-test som skulle kartlegge kunnskapsnivået til elevene. Fortesten ble brukt i utarbeidelsen av undervisningsoppleggene, mens begge testene også ble brukt som støtte under intervjuene. Tilbakemeldingene fra elevene indikerer at fysisk aktiv læring er en motiverende tilnærming til matematikkundervisningen, som også har en positiv innvirkning på elevenes forståelse av variabler. Integrering av aktivitet og bevegelse i undervisningen kan gjøre matematikken mer
overkommelig og lettere a forstå. Arbeid i grupper og matematisk samtaler gir elevene muligheten til a dele erfaringer og tanker. Andre elevers synspunkter og løsningsstrategier kan bidra til økt forståelse og mestring. Studien viser også den betydningen fysisk aktivitet spiller for elevenes læring. Kombinasjonen av læring med bevegelse, gjør fysisk aktiv læring til en virkelighetsnær tilnærming til matematikk, noe som gir elevene muligheten til a fa abstrakte konsepter presentert på en mer konkret og forståelig måte. Undervisningsmetoden kan potensielt forandre bade elevenes læringsopplevelse og resultat, og betydningen av a gi fysisk aktivitet en sentral rolle i undervisningen kan fremme både faglig og fysisk utvikling.
Description
Master i grunnskolelærerutdanning 1. - 7. trinn, matematikk. Høgskulen på Vestlandet, campus Bergen