Rom for lytting? En aksjonsforsknings studie om lytting i musikkfaget på mellomtrinnet
Master thesis
View/ Open
Date
2024Metadata
Show full item recordCollections
- Institutt for kunstfag [301]
Abstract
Arbeidet med dette aksjonsforskningsprosjektet har hatt et todelt formål; for det første å undersøke hvordan man kan arbeide med lyttemetodikk i en norsk grunnskole. For det andre å studere hvordan et aksjonsforskningsprosjekt i liten skala kan fungere som målrettet utviklingsarbeid som en del av grunnskolelærerutdanningen. Følgende problemstilling ble laget for å belyse dette:
Hvordan kan man som musikk lærer på mellomtrinnet arbeide med elevenes lyttekompetansei møte med ukjent musikk?
Datainnsamlingen tok form som et aksjonsforskningsprosjekt, hvor jeg underviste to
elevgrupper fra samme klasse over fire uker, med tre økter hver. Den første gruppen hadde sin første økt i uke 1, og den andre gruppen gjennomførte en modifisert versjon av denne økten i uke 2. Samtidig hadde den første gruppen sin andre økt i uke 2, og denne sekvensen fortsatte slik gjennom uke 3 og 4.
Som utgangspunkt for undervisningsøkten brukte jeg Magne Espelands lyttemetodikk, men modifiserte hans undervisningsopplegg for å passe de rammene jeg underviste innenfor. Undervisningsoppleggene jeg benyttet har inneholdt musikk som ikke nødvendigvis er kjent for elevene, på denne måten har jeg fått anledning til å se hvordan elevene møter ukjent musikk, og hvilke assosiasjoner denne musikken bringer frem hos dem. Gjennom dette prosjektet har jeg vist at aksjonsforskning som utviklingsarbeid underveis i en lærerutdanning kan være et nyttig redskap for å synliggjøre sammenhengen mellom teori og praksis. Jeg har demonstrert at det er mulig å integrere arbeid med lyttemetodikk i musikkundervisningen, til tross for et begrenset antall musikktimer og et bredt spekter av mål og innhold som læreplanen stiller. Ved å analysere og drøfte mine feltdata har jeg vist at det er mulig å arbeide målrettet med å utvikle lyttekompetanse. Jeg har også tatt for meg en rekke didaktiske perspektiver som gjør seg gjeldende i et slikt arbeid. Denne oppgaven tar også for seg aksjonsforskning som et redskap for læring både som en del av lærerutdanningen og som utviklingsarbeid i skolen. Jeg har vist at aksjonsforskning kan være et både nyttig og tilgjengelig redskap for læring
Description
Master i grunnskolelærerutdanning 5. - 10. trinn, musikk