Kontroversielle, emosjonelle og sensitive temaer i samfunnsfag: En intervjustudie om læreres perspektiver og praksis
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3154455Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
I denne studien har jeg undersøkt læreres oppfatning og håndtering av kontroversielle, emosjonelle og sensitive temaer i samfunnsfagundervisningen. Gjennom kvalitative intervjuer med både erfarne samfunnfagslærere og lærerstudenter har jeg utforsket følgende problemstilling: «Hvordan oppfatter og håndterer lærere undervisning i kontroversielle, emosjonelle og sensitive tema i samfunnsfaget?».
Med utgangspunkt i to forskningsspørsmål har jeg sett på hvordan lærere forstår disse temaene og hvordan de tilpasser undervisningen til den spesifikke konteksten. Resultatene viser at respondentene ser noen forskjeller mellom begrepene, men likevel bruker dem overlappende i de fleste sammenhenger. De ser på kontroversielle, emosjonelle og sensitive temaer som nært beslektede og knyttet til temaer som kan berøre både lærer og elever. Videre viser det seg at temaer det er uenighet om, eller som kan skape uenighet, ofte blir betraktet som kontroversielle. Jeg undersøker også ulike trender knyttet til hva som bør avgjøre om et tema betraktes som kontroversielt, hvor situasjonsbestemt utøvelse og pedagogisk klokskap fremheves som avgjørende.
Videre viser min forskning at kontroversielle, emosjonelle og sensitive temaer oppfattes ulikt av individer og sjelden eksisterer i et vakuum, men heller påvirkes av konteksten de presenteres i. Jeg utforsker betydningen av å tilpasse undervisningen til den spesifikke klasseromsdynamikken, elevgruppen og samfunnsmessige hendelser, og identifiserer tre grupper av kontekstuelle faktorer: elev-, situasjon- og systemfaktorer. Min forskning bekrefter også funn i tidligere forskning om at flere lærere unngår undervisning i kontroversielle temaer, men viser også en forståelse blant respondentene for utfordringene dette innebærer. Til tross for utfordringene, uttrykker alle respondentene et ønske om å presentere ulike perspektiver på en rettferdig og balansert måte.
En gjennomgående oppfatning er at eksponering for utfordrende temaer i undervisningen kan hjelpe elevene til å håndtere de samme temaene bedre i hverdagen. Flere peker på viktigheten av å undervise om slike temaer for å fremme verdier som respekt, toleranse og demokratisk deltakelse, som er i tråd med læreplanen og kan bidra til at elevene utvikler seg som demokratiske medborgere. Jeg diskuterer også en vanskelig dobbelthet i læreplanen og andre statlige plandokumenter, der vi som lærere skal hjelpe elevene til å fremme og håndtere ulike meninger, samtidig som vi må sørge for at ingen føler seg krenket
Beskrivelse
Master i grunnskolelærerutdanning 5. - 10. trinn, samfunnsfag. Høgskulen på Vestlandet