Mødres valg av skoleslag for barn med funksjonsnedsettelser: En kvalitativ studie av mødres bekymringer og forståelser
Abstract
Prinsippet om en skole for alle er sentralt i norsk utdanningspolitikk (Meld. St. 6 (2019-2020)). Til tross for dette opplever tusenvis av barn med funksjonsnedsettelser utfordringer med å få innvilget og oppnådd et tilfredsstillende opplæringstilbud (Barneombudet, 2017). På bakgrunn av dette søker denne masteroppgaven innblikk i mødres refleksjoner og erfaringer i forbindelse med valg av skoleslag for sine barn med funksjonsnedsettelser. Gjennom å identifisere faktorer som påvirker deres valg og utforske deres erfaringer med det valgte skoletilbudet, er studiens hensikt å bidra med økt innsikt i hvordan skolesystemet bedre kan tilpasses for å imøtekomme behovene til barn med funksjonsnedsettelser, og deres familier.
Studien er en kvalitativ intervjustudie, hvor datamateriale har blitt innhentet gjennom semistrukturerte intervju. Studiens utvalg består av fire mødre til barn med ulike funksjonsnedsettelser. Deres refleksjoner og erfaringer omkring skolevalgsprosessen for sitt barn har blitt analysert gjennom en tematisk analyse, og senere blitt undersøkt i lys av blant annet Antonvskys teori om sammenheng (1987) og Kieffers empowermentprosess (1983). Informantenes meningskonstruksjoner har også blitt diskutert i sammenheng med inkluderende opplæring, menneskeverd og tidligere forskning på feltet.
Sentrale funn i denne som har kommet frem i denne masteroppgaven, omhandler informantenes uttrykte bekymringer og erfaringer med opplæringstilbudenes spesialpedagogiske kompetanse. Studiens resultat indikerer at mødrene i utvalget søker forsterkede skoletilbud av bekymring for at barnet ikke vil få en tilfredsstillende opplæring i nærskolen, med hensyn til barnets forutsetninger og behov. Et sentralt funn er at mødrene i denne studiens utvalg har sterk tillit til det forsterkede skoletilbudet, og uttrykker at de opplever dette opplæringstilbudet som det mest inkluderende alternativet for deres barn. I diskusjonen av funnene ble det klart at flere av forventningene til det forsterkede skoletilbudet er nært knyttet til bekymringene som oppstår som følge av erfaringene fra nærskolen. Studiens funn peker på et behov for ytterligere forskning og refleksjon rundt spørsmål om inkludering, tilgjengelighet og kvalitet i utdanningen for barn med funksjonsnedsettelser
Description
Master i grunnskolelærerutdanning 1. - 7. trinn, spesialpedagogikk. Høgskulen på Vestlandet, campus Bergen