Lek og fysisk aktivitet i lese- og skriveopplæringen på 1. og 2. trinn
Abstract
Denne masteroppgaven setter søkelyset på bruken av lek og fysisk aktivitet i lese- og skriveundervisningen på 1. og 2. trinn. Med de nye læreplanene (LK20) har det blitt gitt føringer når det gjelder undervisning og læring, synet på hvordan de yngste elevene lærer og utvikler seg. Dette skal foregå gjennom en lekpreget undervisning hvor elevene skal få være fysisk aktive. Med LK20 og det tverrfaglige temaet Folkehelse og livsmestring har det blitt satt økt fokus på å fremme både den fysiske og den psykiske helsen til elevene (Utdanningsdirektoratet, 2020).
Masterstudiet har til hensikt å skaffe innsikt i læreres syn på hva denne aktiviteten kan bidra med i lese- og skriveundervisningen. Jeg er nysgjerrig på lærernes tanker og erfaringer omkring bruken av fysisk aktivitet og lek i norsk-undervisningen. Hvilke typer aktivitet bruker lærerne til å fremme utvikling og læring i norskfaget? Har aktivitetene noe å si for elevenes mestring faglig?
Problemstillingen er:
Hvordan erfarer lærere at bruk av lek og fysisk aktivitet bidrar i lese- og skriveopplæringen på 1. og 2. trinn?
Målet med studiet er å finne ut hvordan lek og fysisk aktivitet bidrar i lese- og skriveopplæringens to første år i barneskolen, og for å få innblikk i dette har jeg intervjuet 12 lærere fra tre ulike skoler. Datamaterialet ble analysert med utgangspunkt i Malteruds tekstkondensering (Malterud, 2021, s. 97). Hovedfunnene i studiet tyder på at bruken av aktivitet kan bidra til en mer helhetlig tilnærming til det lærende barn, der motivasjon bevares, trivsel får komme i første rekke og det helsefremmende får styre pedagogikken. Samtidig fins der barrierer man skal være seg bevisst i skolen, som kan hindre bruken av aktivitet i undervisningen.
Dette viser at det er behov for å øke fokuset i skolen når det gjelder å tilrettelegge for bruk av lek og fysisk aktivitet i lese- og skriveundervisningen i begynneropplæringen.
Nøkkelord: Lek og fysisk aktivitet, helhetlig læring, motivasjon og trivsel, begynneropplæringen.
Description
Master i samhandling og folkehelse.
Studiested: Høgskolen på Vestlandet