En sammenlignende studie av prisutvikling på nye og eldre leiligheter i Bergen.
Abstract
Ved valg av problemstilling og tematikk ønsket vi å se nærmere på noe som var dagsaktuelt, men som også interesserte oss. Valget falt på eiendomsmarkedet og boligers prisutvikling. Formålet med denne masteroppgaven er å undersøke sammenhengen mellom prisutvikling på eldre og nye leiligheter. Med bakgrunn i dette er det valgt ut ett eldre og ett nyere boligområde, for fire av Bergens bydeler. Dette er boligområder med tilsvarende like kvaliteter, for å kunne undersøke hvordan alder spiller inn på prisutvikling.
Følgende hovedproblemstilling og underproblemstillinger undersøkes:
Hvordan har prisutviklingen vært på nye leiligheter etter ferdigstillelse sammenlignet med eldre leiligheter?
I: I hvilken grad kan prisutvikling indikere hvor lenge en leilighet ansees som ny?
II: Hvilke tiltak kan påvirke prisutviklingen på en slik måte at leiligheten ansees for ny i en lengre periode?
Oppgaven bygger på metodetriangulering. Ved bruk av kvantitativ metode er det samlet inn data i form av eiendomstransaksjoner fra 2005 til utgangen av 2019. Videre har kvalitativ metode vært viktig for å besvare oppgavens underproblemstillinger. Dette i form av intervjuer av eiendomsmeglere og styreledere i de utvalgte boligområdene.
Før studiens start hadde vi noen tanker om hva utfallet av studien ville være, men underveis i oppgaven kunne funnene våre indikere noe annet enn vi først antok. For oss gjorde dette at oppgaven ble mer interessant og spennende.
Studien avdekker at det er en forskjell i prisutviklingen på nye og eldre leiligheter, hvor denne er høyere for de eldre leilighetene. Dette forutsatt at de har utført tilstrekkelig vedlikehold og utvikling, i form av å tilpasse seg nye krav og forventninger til en bolig. Videre kan man ut fra oppgavens resultater se en sammenheng ved at leiligheter mister sin status som «ny» etter ni år.
Description
Masteroppgave i areal og eiendom, Institutt for byggfag, Høgskulen på Vestlandet, campus Bergen.