Lunde : en innfallsport til Jostedalsbreen nasjonalpark
Abstract
Den økende turismen til norske nasjonalparker fører til flere og større behov for logistiske løsninger og besøkskapasitet. I denne sammenheng har Jostedalsbreen nasjonalparkstyre gått inn for å ruste opp en rekke innfallsporter, blant annet på Lunde i Sunnfjord kommune. Oppgaven går ut på å komme med et utformingsforslag som på best mulig måte løser utfordringene og behovene ved innfallsporten Lunde.
For å finne ut av hvilke elementer som er viktige ved denne innfallsporten, samt hvilke behov og utfordringer som finnes, er det utført en landskapsanalyse. I tillegg til analysen er også designforslagene utarbeidet basert på “kvalitetskrav for innfallsporter”, med mål om å skape et imøtekommende uttrykk og en god besøksopplevelse.
Innfallsporten Lunde har en todelt funksjon som både startpunkt for turopplevelser og som rasteplass. En viktig del av oppgaven er å kombinere disse funksjonene og lage en løsning som virker for de kombinerte behovene.
Turstien som går fra Lunde, opp Lundeskaret og til Fjærland er Norges bratteste tilrettelagte tursti. Turstien har lang historie som ferdselsveg mellom bygdene, og ble i tillegg populær blant utenlandske turister som ville oppleve fjord og fjell. Bøndene som hadde patent på breføringen fikk etter hvert en god sideinntekt av turismen.
Turismen er ikke den samme som den var for hundre år siden, men turstien er fortsatt i bruk selv om behovet for en ferdselsveg ikke lenger er til stede.
Balansegangen er derfor å konstruere en innfallsport som kan fylle behov som måtte oppstå på lengre bilturer, samtidig som naturopplevelsen ikke skal bli noe dårligere som følge av utbyggingen for dem som er der for å gå tur. For å oppnå dette ønsker vi å benytte et enkelt designspråk som ikke blir en konkurrent med naturen visuelt.
Description
Landskapsplanlegging og landskapsarkitektur
Institutt for ingeniør- og naturvitskap/Høgskulen på Vestlandet avdeling Sogndal
Innleveringsdato: 3. juni 2020