Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorAadland, Eli Kristin
dc.date.accessioned2018-02-01T15:09:27Z
dc.date.available2018-02-01T15:09:27Z
dc.date.issued1999
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2481887
dc.descriptionHovedfagsoppgave i ernæring, helse- og miljøfagen_US
dc.description.abstractSelén sin essensielle rolle for menneskets helse har blitt godt anerkjent de siste 20 årene. Den mest kjente funksjonen til selén, er at sporelementet inngår som en kofaktor i ensymet glutation peroksidase (GSH-Px). Aktiviteten av GSH-Px beskytter cellene i kroppen mot oksidativ skade. For noen år siden ble det oppdaget at selén også inngår i et viktig ensym som omsetter skjoldbruskhormonet T4 til den aktive formen T3. Fisk er en god selénkilde for mennesker, spesielt i områder med lave selénkonsentrasjoner i jordsmonnet siden dette igjen gir lavt inntak av selén i lokalt dyrket hvete og grønnsaker. Samtidig som fisk er en god naturlig kilde for selén, er fisk også en god kilde for en rekke andre viktige næringsstoffer. Det ble utført et 28 dagers langt rotteforsøk for å sammenligne biologisk tilgjengelighet av selén fra ulike fiskesalg (rødspette, torsk og tunfisk) og gjærbaserte helsekostpreparater. Til dette ble det brukt selén som både selenometionin (organisk) og selenitt (uorganisk) som referanse. Rottene ble plassert i bur enkeltvis og fem rotter utgjorde en gruppe som ble fôret med ett av tjuefire fôr. Fôrene hadde varierende selénkilder og selénkonsentrasjoner. Fem av fôrgruppene (25 dyr) ble plassert i metabolismebur der seléninntaket og utskillelsen av selén i urin og feces ble kontrollert. Det ble brukt et basalfôr som var basert på torulagjær, som har lavt innhold av selén. Basalfôret ble tilsatt 0.05, 0.10, 0.15, 0.20 μg Se/g i form av rødspette, torsk, tunfisk, helsekostpreparater, selenitt eller selenometionin. Fôrene ble forsøkt laget så like som mulig, der kun selénkilde og selénkonsentrasjon skulle variere. Begrepet biologisk tilgjengelighet er et uttrykk for i hvilken grad et næringsstoff i kosten blir fordøyd, absorbert og inngår i sin essensielle funksjon i kroppen. Biologisk tilgjengelighet av selén ble i dette forsøket målt ved hjelp av vekst, retensjon av selén i ulike organ (lever, muskel, bein og plasma) og total selen retensjon, bestemt ved bruk av balansebur. Resultatene viste at absorpsjonen av rene kjemiske former for selén var høyere enn for naturlig selén (rødspette, tunfisk), fordi disse ikke er proteinbundet. Videre viste forsøket at selenometionin ble bedre absorbert enn selenitt. For helsekostpreparat A ser fordøyelsen ut å være mer begrensende ettersom en mindre del av selén fra fôret blir absorbert. Absorpsjonen av selén fra rødspette og tunfisk var nesten det dobbelte av den for helsekostpreparat A. Torsk er i tidligere forsøk funnet å ha en god absorpsjon. Organretensjon som mål på biologisk tilgjengelighet av selén viste at en høy andel selén fra torsk ble retinert både i muskel, femur, lever og plasma. Det viste seg helt klart at torsk som kilde til selén har den beste biologiske tilgjengeligheten i dette forsøket. Videre konkluderes det med at selén i tunfisk og rødspette hadde like god biologisk tilgjengelighet. Signifikant dårligst biologisk tilgjengelighet hadde selén fra helsekostpreparatene. Forsøket viste at en heller bør velge et helsekostpreparat av selenitt, som har bedre biologisk tilgjengelighet av selén enn preparater av bio-selén. Dessuten er et helsekostpreparat laget av selenitt mye billigere i innkjøp enn bio-selén preparater. Sammenligning av den biologisk tilgjengeligheten av selén fra rødspette, torsk, tunfisk og gjærbaserte helsekostpreparater, konkluderes i følgende rekkefølge: torsk > tunfisk / rødspette> helsekostpreparat A og Ben_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherHøgskolen i Akershus, Avdeling for yrkesfaglærerutdanning og Fiskeridirektoratets ernæringsinstitutt, Bergen.en_US
dc.subject.otherErnæring
dc.titleFisk eller piller som kilde til selén – en sammenligning av biologisk tilgjengelighet av selén fra fisk og helsekostpreparateren_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.subject.nsiVDP::Medisinske Fag: 700::Helsefag: 800::Ernæring: 811en_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel