Brannsikring av bryggerekka i Råkvåg
Bachelor thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/197586Utgivelsesdato
2014-07-17Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Denne rapporten omhandler brannsikring av bryggerekka i Råkvåg. Rekka består av 11 brygger der noen kan dateres til andre halvdel av 1800-tallet. Deler av bygningsmassen kan føres helt tilbake til 16- og 1700-tallet. Bryggene ble oppført på en tid da lovgivning rundt brannsikkerhet var en helt annen enn den er i dag. Både lokalbefolkningen i Råkvåg og Riksantikvaren ønsker å bevare bryggerekka. I tillegg har Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS (TBRT) registrert bryggerekka som særskilt brannobjekt.
Rapporten vil belyse de branntekniske utfordringene rundt eldre, tett trehusbebyggelse, aktuelt regelverk for oppgradering av bygg og mekanismer rundt brannspredning. Erfaringer fra tidligere branner i tett trehusbebyggelse er også studert. Siden det er stor interesse for å bevare bryggerekka, må brannsikkerheten heves. Etter vurdering i tilsynsrapport (vedlegg 1) og utført risikoanalyse (vedlegg 2) er det tydelig at bryggerekka trenger innføring av brannforebyggende og brannbegrensende tiltak. Flere mulige tiltak for å heve brannsikkerheten i et bygg er diskutert, og det er foreslått tiltak som kan heve brannsikkerheten opp til dagens nivå.
Et mulig tiltak for å bedre fasaden i eldre, tett trehusbebyggelse er brannhemmende maling. En test av brannhemmende maling fra Teknos AS er utført i et konkalorimeter. Resultatet fra denne testen er beskrevet i vedlegg 3.
De brannforebyggende tiltakene det anbefales å gjennomføre på bryggerekka i Råkvåg er:
1. Oppdatering av det elektriske anlegget der det er nødvendig
2. Organisering rundt fyrverkeri
3. Lynavleder
4. Avfallshåndtering
5. Beboerinvolvering
De brannbegrensende tiltakene det anbefales å gjennomføre på bryggerekka i Råkvåg er:
1. Deteksjon
2. Vanntåkeanlegg
3. Brannposter og brannhemmende gele
4. Ny ringvei og øke vannkapasiteten
Etter vurdering av presenterte forslag, ansees det som best å ha en blanding av brannforebyggende og brannbegrensende tiltak for å heve den branntekniske standarden opp på et akseptabelt nivå.