dc.description.abstract | Kunnskapsbaserte normer og standarder avgjørende for god kvalitet av helse- og omsorgstjenestene, og nasjonale retningslinjer kan bidra til utøvelse av kunnskapsbasert behandling. I Helse Bergen er det satset på implementering av retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring, og i 2009 kom det ny og kunnskapsbaserte Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring. I henhold til disse anbefalingene skal alle pasienter vurderes for ernæringsmessig risiko ved innleggelse, og alle pasienter i ernæringsmessig risiko skal ha en ernæringsplan med tiltak og oppfølging av ernæringsbehov og inntak. Hensikten med dette prosjektet var å kartlegge og vurdere om ernæringspraksis ved Haukeland Universitetssykehus er i tråd med anbefalinger i de Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring. En kartleggingen og vurderingen av ernæringspraksis ved Haukeland Universitetssykehus ble gjennomført ved bruk av journaldata. Kartleggingen viste at ernæringspraksis ikke var i tråd med anbefalingene i de Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring. Av 705 inkluderte pasienter fordelt på 16 somatiske avdelinger ved Haukeland Universitetssykehus ble få pasienter (n=105) korrekt vurdert for ernæringsmessig risiko, få pasienter ble vurdert for ernæringsmessig risiko ved innleggelse (n=63), og blant de få som ble identifisert til å være i ernæringsmessig risiko (n=25) fikk omtrent to tredjedeler en fullstendig ernæringsplan med dokumentasjon av både mål og tiltak (n=17). Denne ble omtrent aldri fulgt opp (n=1). For å bedre ernæringspraksis bør nye tiltak vurderes. Før nye tiltak implementeres er det imidlertid sentralt å få oversikt over hva som hindrer en god ernæringspraksis gjennom en grundig problemanalyse. En slik problemanalyse innebærer en kartlegging av målgruppen, omgivelsene, barrierer og fremmende faktorer, sosial og organisatorisk kontekst, samt hvem som er involvert i implementeringsprosessen. | en_US |