dc.contributor.author | Turøy Strande, Lene Kristin | |
dc.date.accessioned | 2018-12-04T08:53:41Z | |
dc.date.available | 2018-12-04T08:53:41Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2575907 | |
dc.description | Masteroppgave i barnehagekunnskap | nb_NO |
dc.description.abstract | Bakgrunn: Helsedirektoratet (2017, s. 19) slår fast at fiskeforbruket blant befolkningen er lavere enn ønskelig, og at inntaket av sjømat er særlig lavt i de yngre aldersgruppene. Flertallet av barn mellom ett og fem år tilbringer store deler av hverdagen i barnehagen. Mat og drikke som inntas her utgjør derfor en betydelig andel av barns totale kosthold. Det nasjonale kostholdsprogrammet «Fiskesprell» har vist å ha en positiv effekt for å øke sjømatkonsumet og bedre kostholdet i barnehager der deler av personalet har deltatt på «Fiskesprell-kurs». Implementeringsprosessen er en viktig faktor for å oppnå ønsket effekt. Denne masteroppgaven tar derfor for seg barnehagepersonellets erfaringer rundt implementeringsarbeidet av mer sjømat i barnehagen gjennom innføring av kostholdsprogrammet «Fiskesprell».
Problemstilling: Hvilke erfaringer har barnehageansatte gjort med implementeringsarbeid av mer sjømat i barnehagen?
Metode: Det ble gjort en kvalitativ studie med et empirisk materiale fra 3 intervjurunder med totalt 8 barnehageansatte. Det ble gjort et individuelt intervju og 2 gruppeintervju.
Funn: Informantgruppene vurderte kursdeltagelse som en kilde til økt kunnskap og
kompetanse for tilberedning av mat og måltider i barnehagen. Retningslinjene for mat og måltider i barnehagen (Sosial- og helsedirektoratet, 2007) blir fremhevet som et viktig rammeverk for arbeidet med kosthold. Det trekkes frem fra alle informantgruppene at barnehagen skal være en arena som skal gi alle barn gode muligheter for å tilegne seg gode kostholdsvaner og at personalet er opptatt av å gi barn gode erfaringer med å spise fisk i tidlig alder. De anser det som viktig å ta barna med i matlagningsprosessen slik at de får gode vaner og erfaringer med tilberedning av sunn mat og bruk av mer sjømat i kosten.
Konklusjon: «Fiskesprell-prosjektet» har bidratt til kapasitetsbygging ved å gi
barnehageansatte et verktøy for opplæring, ressurser og mulighet for å iverksette nye prosesser i barnehagen knyttet til kostholdsarbeid. Høy grad av medbestemmelse fra deltakerne kan se ut for å ha skapt motivasjon og engasjement rundt arbeidet samtidig som støtte fra ledelsen har vært et viktig element gjennom prosessen. | nb_NO |
dc.language.iso | nob | nb_NO |
dc.publisher | Høgskulen på Vestlandet/ Western Norway University of Applied Sciences | nb_NO |
dc.rights | Navngivelse 4.0 Internasjonal | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no | * |
dc.title | Implementering av kostholdsendringer i barnehagen Barnehageansattes erfaringer med innføring av kostholdsprogrammet Fiskesprell | nb_NO |
dc.title.alternative | Implementation of dietary changes in kindergarten Kindergarten employees' experience with the introduction of the diet program Fiskesprell | nb_NO |
dc.type | Master thesis | nb_NO |
dc.description.localcode | MBA507 | nb_NO |