Show simple item record

dc.contributor.authorTurøy Strande, Lene Kristin
dc.date.accessioned2018-12-04T08:53:41Z
dc.date.available2018-12-04T08:53:41Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2575907
dc.descriptionMasteroppgave i barnehagekunnskapnb_NO
dc.description.abstractBakgrunn: Helsedirektoratet (2017, s. 19) slår fast at fiskeforbruket blant befolkningen er lavere enn ønskelig, og at inntaket av sjømat er særlig lavt i de yngre aldersgruppene. Flertallet av barn mellom ett og fem år tilbringer store deler av hverdagen i barnehagen. Mat og drikke som inntas her utgjør derfor en betydelig andel av barns totale kosthold. Det nasjonale kostholdsprogrammet «Fiskesprell» har vist å ha en positiv effekt for å øke sjømatkonsumet og bedre kostholdet i barnehager der deler av personalet har deltatt på «Fiskesprell-kurs». Implementeringsprosessen er en viktig faktor for å oppnå ønsket effekt. Denne masteroppgaven tar derfor for seg barnehagepersonellets erfaringer rundt implementeringsarbeidet av mer sjømat i barnehagen gjennom innføring av kostholdsprogrammet «Fiskesprell». Problemstilling: Hvilke erfaringer har barnehageansatte gjort med implementeringsarbeid av mer sjømat i barnehagen? Metode: Det ble gjort en kvalitativ studie med et empirisk materiale fra 3 intervjurunder med totalt 8 barnehageansatte. Det ble gjort et individuelt intervju og 2 gruppeintervju. Funn: Informantgruppene vurderte kursdeltagelse som en kilde til økt kunnskap og kompetanse for tilberedning av mat og måltider i barnehagen. Retningslinjene for mat og måltider i barnehagen (Sosial- og helsedirektoratet, 2007) blir fremhevet som et viktig rammeverk for arbeidet med kosthold. Det trekkes frem fra alle informantgruppene at barnehagen skal være en arena som skal gi alle barn gode muligheter for å tilegne seg gode kostholdsvaner og at personalet er opptatt av å gi barn gode erfaringer med å spise fisk i tidlig alder. De anser det som viktig å ta barna med i matlagningsprosessen slik at de får gode vaner og erfaringer med tilberedning av sunn mat og bruk av mer sjømat i kosten. Konklusjon: «Fiskesprell-prosjektet» har bidratt til kapasitetsbygging ved å gi barnehageansatte et verktøy for opplæring, ressurser og mulighet for å iverksette nye prosesser i barnehagen knyttet til kostholdsarbeid. Høy grad av medbestemmelse fra deltakerne kan se ut for å ha skapt motivasjon og engasjement rundt arbeidet samtidig som støtte fra ledelsen har vært et viktig element gjennom prosessen.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherHøgskulen på Vestlandet/ Western Norway University of Applied Sciencesnb_NO
dc.rightsNavngivelse 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no*
dc.titleImplementering av kostholdsendringer i barnehagen Barnehageansattes erfaringer med innføring av kostholdsprogrammet Fiskesprellnb_NO
dc.title.alternativeImplementation of dietary changes in kindergarten Kindergarten employees' experience with the introduction of the diet program Fiskesprellnb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.description.localcodeMBA507nb_NO


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Navngivelse 4.0 Internasjonal
Except where otherwise noted, this item's license is described as Navngivelse 4.0 Internasjonal